CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

‘Spookhuis’ op Belgisch-Nederlandse grens onder de sloophamer?

25/02/2011

Het befaamde ‘spookhuis’ in Sas van Gent wordt met de sloophamer bedreigd. Het bouwvallige huis dat zich knal op de grens tussen Nederland en België bevindt – de grenspaal staat in de tuin – is de directeurswoning van de voormalige glasfabriek. De eigenaar wil de ruïne laten slopen omdat de buren te veel last ondervinden van het nachtelijke rumoer van talrijke spokenjagers. Bovendien is het huis zo onderkomen dat het gevaarlijk is het te betreden.

Twee groepen verzetten zich echter tegen de sloop, zij het om verschillende redenen. De heemkundige kring van Sas van Gent meent dat dit mooie historische pand niet zomaar kan afgebroken worden. Dit is erfgoed, het huis hoort daar, aldus vice-voorzitter Joop van Hecke. De kring diende bezwaar in tegen de sloopvergunning en startte een onlinepetitie.

De andere groep die het sloopgevaar betreurt, wordt gevormd door tal van spokenjagers. Zij zouden het maar al te jammer vinden dat ze er niet meer op zoek kunnen gaan naar ‘onverklaarbare’ verschijnselen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd een Duitser, die probeerde te deserteren, geëlektrocuteerd door de elektrische draad die het bezette België van Nederland scheidde en door de tuin van het huis liep. Die Duitser zou nog altijd op het domein rondspoken, zo wil de legende.

De heemkundige kring van Sas van Gent wil het pand graag voor een symbolische euro kopen. Na opknapwerken zou er dan een historisch wandelpad omheen gelegd kunnen worden. Er zou aan de bezoekers verteld kunnen worden dat de woning gebouwd werd door de architect Jozef Jacobs in 1905, dat het een oorlogsverleden heeft, dat in de Eerste Wereldoorlog de elektrische schrikdraad die de grens vormde tussen België en Nederland er langsliep en dat er in de Tweede Wereldoorlog een slag geleverd werd tussen de Canadezen en Duitsers. Of deze plannen ooit realiteit zullen worden en of het ‘spookhuis’ überhaupt blijft staan, valt voorlopig nog af te wachten.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht