CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Speelfilm ‘Lena’ van Christophe Van Rompaey in de bioscoop

16/11/2011

Christophe van Rompaey, de regisseur van de succesprent ‘Aanrijding in Moscou’ (2008), heeft zijn tweede langspeelfilm uit. Na de wereldpremière op het Festival van Toronto en eerdere vertoning op het Filmfestival Gent, zal Lena vanaf 23/11 voor al het publiek te zien zijn. De film is een Vlaams-Nederlandse productie; zo kon de Vlaamse Van Rompaey voor deze productie rekenen op de steun van onder meer het Nederlands Filmfonds.

Lena vertelt het verhaal van een 17-jarig Rotterdams meisje met Poolse roots. Samen met haar labiele moeder woont ze in een rommelig en klein flatje in de woonblokken aldaar. De kijker volgt het dagelijks leven van Lena. Ze is een meisje dat net als haar leeftijdsgenoten droomt en verlangt,  maar in de weg wordt gezeten door onzekerheden over haar uiterlijk en gevoelens van eenzaamheid.

Net als ‘Aanrijding in Moscou’ mag ‘Lena’ bestempeld worden als een sociaal drama. Dat is geen toeval, aldus de regisseur : “ ’Lena’ is een drama. Punt. Toen ik de eerste keer het scenario las, was ik gepakt door de tristesse. In die zin is de film heel universeel. Het mag dan over een dik meisje gaan, we hebben ons allemaal wel eens eenzaam en uitgesloten gevoeld”.

Aan Lena werkten zowel Vlamingen als Nederlanders mee.  De regisseur Christophe van Rompaey  en de makers van de muziek, Daan en Amatorski, zijn allen Vlaming. De acteurs zijn dan weer bijna allemaal Nederlanders met namen als Emma Levie, Niels Gomperts en Jeroen Willems. Dit heeft Van Rompaey blij verrast: “Dat ik als Vlaming geld krijg van het Nederlands Filmfonds, is ongelofelijk want de subsidiepot is ook daar niet onuitputtelijk en er zitten eveneens heel wat jonge talenten bij.”

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht