CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Speciale publicatie ter gelegenheid van Jan Terlouws tachtigste verjaardag

08/11/2011

Ter gelegenheid van Jan Terlouws tachtigste verjaardag verscheen van zijn hand op 1 oktober laatstleden het boek Hoed u voor mensen die iets zeker weten, waarin hij terugblikt op zowel zijn auteurschap als zijn loopbaan als politicus. Morgen is hij aanwezig op de Antwerpse Boekenbeurs om zijn boek te presenteren en te signeren.

Centraal in Terlouws literaire terugblik staan reflecties op vragen die hem tijdens zijn carrière tot nu toe hebben beziggehouden, over onder meer  duurzaamheid, democratie, mensenrechten en welvaartsverdeling. Het geven van eenduidige antwoorden is evenwel niet zijn opzet, zo blijkt uit  een interview dat  Rik Van Puymbroeck met hem had voor De Morgen(dd. 5 nov. 2011): “Wie iets zeker weet, wil dat uitdragen. Desnoods met geweld op een ander: die moet en die zal dat ook weten.[…] Aan dat leven met dogma’s heb ik hoe langer hoe meer een hekel gekregen. Het leven is zoveel mooier, vrijer en vriendelijker als mensen dingen niét zeker weten.”

Terlouw werd in Vlaanderen en Nederland bekend als schrijver van populaire jeugdboeken zoals De koning van Katoren en Oorlogswinter. Kenmerkend voor Terlouws jeudboeken is de altijd aanwezige maatschappelijke dimensie. Zelfs de boeken die in een eerder sprookjesachtige setting zijn gesitueerd, worden maatschappelijke relevant doordat de protagonisten te maken krijgen met problemen die recht uit het leven lijken gegrepen. Naast zijn auteurschap heeft Terlouw een loopbaan als politicus achter de rug. Op zijn 39ste stapte hij in de lokale Nederlandse politiek voor de partij D66, wat later zou resulteren in de ministerportefeuille  Economische Zaken en tot tweemaal toe de  positie van vicepremier.

Hoed u voor mensen die iets zeker weten van Jan Terlouw is verschenen bij uitgeverij Lemniscaat, telt 250 pagina’s en kost 19,50 euro. Jan Terlouw is op woensdag 9 november te gast op de Boekenbeurs in Antwerpen. Om 14.30 uur interviewt Dirk Verhofstadt de auteur in de Groene Zaal. Voor en na het gesprek signeert Jan Terlouw op stand 224 van uitgeverij Eenhoorn.

 

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht