CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Speciaal lettertype voor dyslectici

16/05/2011

Dyslexie, zo heet het nieuwe lettertype voor dyslectici. Het lettertype is specifiek ontwikkeld voor mensen met woordblindheid. Met het lettertype maken dyslectici minder fouten bij het lezen en het lezen kost ook minder moeite. Meerdere scholen en universiteiten, logopedisten en vele particuliere gebruikers maken intussen gebruik van het lettertype. Onafhankelijk universitair onderzoek heeft dan ook bewezen dat het lettertype Dyslexie werkt.

Ontwerper Chistian Boer van StudioStudio is zelf woordblind en wist dus goed wat nodig was. Dyslectici spiegelen, draaien en verwisselen de letters met elkaar. Bovendien zijn de meeste lettertypes vanuit esthetisch oogpunt ook zo ontworpen dat ze op elkaar lijken en een geheel vormen. Voor dyslectici is het dan erg onhandig dat een b en en d en een p eigenlijk hetzelfde tekeningetje zijn. Boer maakte aanpassingen in de letters, bijvoorbeeld door ze schuin zetten, de openingen groter te maken en het zwaartepunt laag te houden. Maar ook hoogte en ruimte zijn aangepast om leesfouten te voorkomen. Voor net geen 10 euro is het lettertype te koop.

Christian Boer won deze week de Smart Future Minds Award van het platform voor ideeën over de toekomst van de stad. Visionaire denkers op het gebied van maatschappelijke ontwikkeling, architectuur, design, media, wetenschap en mobiliteit komen daar samen.

De prijs van 10.000 euro wil Boer besteden aan het verder ontwikkelen van het lettertype. Sommige talen hebben immers andere letters, zoals de ß in het Duits en accenten in het Frans. Die wil hij verder onderzoeken zodat hij het project grootser kan aanpakken.

Meer info op www.studiostudio.nl.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht