CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Smartphone app voor historische binnenstad Gent naar Nederlands voorbeeld

07/11/2011

De Universiteit Gent presenteerde afgelopen vrijdag UGentPassage: een nieuwelocation based applicatie voor smartphones (iPhone en Android) waarmee de gebruiker een informatieve rondleiding door de binnenstad van Gent  kan maken. Elf locaties zoals de Boekentoren en het Gerechtsgebouw zijn voorzien van toelichtingen door middel van een kaart met gps-functie, een audiogids, afbeeldingen en informatie. De audiogids is deels ingesproken door de burgemeester van Gent Daniël Termont.

De app is gemaakt door de Vakgroep Geschiedenis van de universiteit. Fien Danniau legt de werking van de app als volgt uit in Het laatste nieuws (dd. 2 november 2011): “Deze applicatie geldt als leidraad doorheen de stad. Eerst moet het geïnstalleerd worden op de smartphone. Eens geopend verschijnt een kaart van Gent met aangeduide bezienswaardigheden of een lijst met de locaties. Als de gebruiker zich in de buurt van zo’n locatie bevindt, krijgt die een signaal op zijn smartphone. Daarbij is een stukje audiogids te horen en verdere info, waaronder foto’s van die punten in het verleden, of de binnenkant van sommige gebouwen, aangezien die niet altijd toegankelijk zijn.”

UGentPassage is de eerste app in zijn soort in Vlaanderen. Het is geïnspireerd op het Nederlandse ‘Oorlogsmonumenten in Beeld’, een location based app die volgens dezelfde als bovenstaande principes een selectie oorlogsmonumenten in Nederland voor een breed publiek toegankelijk maakt. Dit was een initiatief en samenwerkingsverband van het Instituut voor Beel d en Geluid, Kennisland en Nationaal Comité 4 en 5 Mei. Meer informatie over ‘Oorlogsmonumenten in beeld’ vindt u in het verslagboek (p 19) van de laatste expertmeeting van CVN, waarbinnen een lezing aan dit project gewijd was.

Meer informatie over UGentPassage vindt u op de bijbehorende websitehttp://www.ugentmemorie.be/dossiers/ugentpassage.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht