CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Simon van der Geest wint de Gouden Griffel

05/10/2011

De Gouden Griffel, de prijs voor het mooiste Nederlandstalige kinderboek, gaat dit jaar naar de Nederlandse schrijver Simon van der Geest met zijn boek “Dissus”.

“Dissus” hervertelt het verhaal van Odysseus op een originele manier: een magere jongen wordt gepest in het zwembad, sluit zich daar op, en fantaseert dat hij een held is. Zijn fantasie wordt werkelijkheid wanneer hij samen met zijn vrienden op de terugweg naar huis een hele beproeving moet doorstaan. Ze komen oog in oog te staan met Eenoog, ontmoeten de listige, eenzame Kirke, moeten voorbij bloeddorstige machines geraken, de lokroep van de sirenes weerstaan… En Dissus, Dissus leidt hen doorheen deze zware tocht. In het midden van het verhaal vindt Dissus zijn thuis terug. Maar daar blijkt hij vergeten te zijn. Dissus is ingeruild voor een troetelhond. En de hond laat zich niet zomaar verjagen…

De jury prees het taalgebruik van Van der Geest: “Schijnbaar nonchalant verwerkt hij herhalingen, alliteraties en binnenrijm tot ritmisch goed lopende verhalende dichtregels, die bijna muzikaal aandoen. Wie ’Dissus’ leest, danst op het ritme van de taal.”

De uitreiking van de Griffel luidt het begin in van de Kinderboekenweek.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht