CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Shortlist Europese Literatuurprijs bekend

13/05/2011

De shortlist van de Europese Literatuurprijs is vandaag bekendgemaakt. De vijf boeken op de lijst zijn van Laurent Binet, Jens Christian Grøndahl, David Mitchell, Marie NDiaye en Jáchym Topol.

De Europese Literatuurprijs is een initiatief van weekblad De Groene Amsterdammer, het Nederlandse Letterenfonds, academisch-cultureel centrum Spui25 en Athenaeum Boekhandel en wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt. Romans die in 2010 vanuit een Europese taal naar het Nederlands werden vertaald, maken kans. De winnaar wordt in juni bekendgemaakt.

De boeken lopen ver uiteen qua tijd en plaats en thematiek. Er is het relaas van nazikopstuk Reinhard Heydrich en de parallelle strijd tussen fictie en werkelijkheid van debutant en winnaar van de Prix Goncourt du premier roman 2010 Laurent Binet, er is de Japanse geschiedenis anno 1779 van Jacob de Zoet door David Mitchell, er is de drievoudige geschiedenis van immigratie en remigratie van Prix Goncourt winnaar 2009 Marie NDiaye, er is de psychologische roman van Jens Christian Grøndahl en er is, ten slotte, de wrange mix van toerisme en holocaust in het boek van Jáchym Topol.

De jury bestaat uit:

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht