CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Schrijfster Hella S. Haasse overleden

30/09/2011

Na een kort ziekbed is schrijfster Hellas H. Haasse afgelopen donderdag 29 september op 93-jarige leeftijd overleden. Dit heeft haar uitgeverij Querido bekend gemaakt.

Haasse is een van de grootste namen van haar generatie. Zij was zeer productief en schreef romans, toneelstukken, liedteksten, verhalen, essays en autobiografische werken. In 1948 brak zij door bij het grote publiek met de roman Oeroeg, die inmiddels een klassieker is. Zij schreef veelgelezen grote historische romans zoals, in de vroege jaren, Het woud der verwachting (1949) en De scharlaken stad (1952).  Haar grootste succes was de historische roman Heren van de thee (1992).

Haasse ontving tijdens haar leven een indrukwekkende reeks prijzen. In Nederland ontving zij onder meer de P.C. Hooftprijs (1984) en de Prijs der Nederlandse Letteren voor haar gehele oeuvre (2004). Koningin Beatrix onderscheidde haar in 1992 met de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap in de Huisorde van Oranje. Ook in het buitenland werd zij gezien; in Frankrijk kreeg zij de titel van Officier dans l’Ordre des Arts et des Lettres en van Officier de l’ Ordre de la Légion d’Honneur. Deze eer was nog niet veel andere Nederlandse auteurs ten deel gevallen.

De literaire wereld reageert vandaag verslagen op het overlijden van Haasse en spreekt van een groot verlies. De komende dagen zullen op televisie verschillende eerbetonen uitgezonden worden. Zondag vanaf 11.20 uur brengt Nederland 1 een liveprogramma van de VPRO, gepresenteerd door Wim Brands. De NTR zendt zaterdagavond vanaf 23.10 uur op Nederland 2 de verfilming van de roman Oeroeguit.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht