CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Rutte en Peeters: “Na dertig jaar nauwe culturele samenwerking nu ook economische”

05/07/2011

De intentie om méér samen te werken, dat is de uitkomst van de eerste topontmoeting van Kris Peeters en Mark Rutte.  Na dertig jaar verregaande samenwerking op cultureel gebied is het nu hoog tijd om dat ook economisch te doen, zo vinden de beide minister-presidenten. Zij spraken af om Vlaanderen en Nederland waar mogelijk in de toekomst als één economische regio te profileren op het internationale toneel. Als handelsmerk lanceerden Rutte en Peeters de naam ‘Deltaregio’.

“Slim concurreren. Dat betekent samenwerken waar kan, concurreren waar moet”, zo luidde de toelichting van Kris Peeters. Dit geldt voornamelijk voor de terreinen logistiek, energie en onderzoek. Het brandpunt vormt de samenwerking van de Antwerpse en Rotterdamse havens, die zich internationaal gezamenlijk moeten verkopen als één groot afzetgebied voor goederen. Binnenkort volgt een eerste Vlaams-Nederlandse handelsmissie naar het buitenland. “Peeters en Rutte samen op reis”, kopt De Standaard, om deze niet eerder vertoonde vorm van samenwerking te markeren.

Het heeft alle schijn dat deze topontmoeting het gekibbel rond de Hedwigepolder naar de achtergrond heeft doen verdwijnen. Rutte leek het Nederlandse standpunt zelfs te nuanceren: het noemde besluit om, in plaats van de Hedwigepolder, twee andere polders onder water te zetten een “voorgenomen besluit”. Met andere woorden: er valt wellicht nog over te praten. Nederland onderhandelt nog altijd op Europees niveau over een alternatief plan maar “zal zijn afspraken nakomen”, aldus Rutte.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht