CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Rubens, Van Dyck en Jordaens binnenkort in de Hermitage in Amsterdam

23/05/2011

Werken van Peter Paul Rubens, Antoon van Dyck, Jacob Jordaens en hun bekende tijdgenoten zijn binnenkort te zien in de Hermitage in Amsterdam.

Vanaf 17 september 2011 tot en met 16 maart 2012 toont de Hermitage Amsterdam een indrukwekkende selectie uit de verzameling Vlaamse kunst van de Hermitage St.-Petersburg. Een magistraal overzicht van 75 schilderijen en circa 20 tekeningen, waaronder talrijke meesterwerken van de grote drie van de Antwerpse school: Peter Paul Rubens, Antoon van Dyck en Jacob Jordaens, aangevuld met werken van diverse eveneens bekende tijdgenoten.

Een van de hoogtepunten is de beroemde Kruisafname van Rubens. Deze uitgelezen collectie komt voor het eerst naar Nederland. Veel van de werken in de tentoonstelling zijn in de achttiende eeuw verworven door Catharina de Grote. Ze behoorden tot excellente verzamelingen als die van Crozat en Brühl, door Catharina in hun geheel opgekocht. Oorspronkelijk hingen veel van de schilderijen in kerken en kloosters in Antwerpen en in andere steden in Europa. In de tentoonstelling worden de Vlaamse kunst en de geschiedenis van de Vlaamse kunstcollectie in de Hermitage St.-Petersburg uitvoerig belicht.

Met 17 schilderijen en veel tekeningen krijgt Peter Paul Rubens (1577–1640) extra veel aandacht in de tentoonstelling. Hij was immers de belangrijkste, begaafdste en meest invloedrijke zeventiende-eeuwse Vlaamse schilder. Bovendien gold hij als een beminnelijk edelman, diplomaat en verzamelaar en was zijn atelier een goed geoliede onderneming. Hij was een fenomeen in zijn tijd, een homo universalis. Zowel zijn religieuze als zijn profane werken illustreren Rubens’ ongeëvenaarde talent.

Ook zijn invloed en navolging komen in de tentoonstelling ruim aan bod. Zo nemen portretten van Antoon van Dyck, gemaakt voor het Engelse hof, een zeer belangrijke plaats in. En imposante historiestukken van Jacob Jordaens, stillevens van Frans Snijders en genrestukken van David Teniers de Jongere zijn in volle pracht te zien.

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus waaraan Russische en Vlaamse auteurs hun medewerking verlenen.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht