CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Rogier Van der Weyden verovert Madrid

16/03/2015

Vlaanderen ondersteunt tentoonstelling met subsidie van 75 000 euro

Van 24 maart tot 28 juni organiseert het PRADO een prestigieuze tentoonstelling over het werk van Rogier Van der Weyden (ca. 1399 | 1464). De bezoekers krijgen er de unieke kans om een aantal van Van der Weydens’ meest invloedrijke werken samen te zien. De tentoonstelling komt er naar aanleiding van de restauratie door het PRADO van het beroemde werk De Kruisiging uit het Escorial.

Eén van de centrale werken in de tentoonstelling is een bruikleen uit het KMSK Antwerpen – De zeven sacramenten. [De triptiek van de Zeven sacramenten was na een drie jaar durende restauratie nog het pronkstuk van de Van der Weyden tentoonstelling in Museum M, die in 2009 maar liefst 135.000 bezoekers naar Leuven bracht.]

Het Prado werkt vaker met KMSKA samen. De erfgoedcollecties van beide musea hebben een zelfde gemeenschappelijke kern in de 15de, 16de en 17de eeuw wat zich vertaalt in intensieve uitwisseling tussen de musea, oa. op het vlak van wetenschappelijk onderzoek. Zo worden ook een aantal Vlaamse experten en historici betrokken bij de wetenschappelijke conferentie die in de marge van de tentoonstelling door het PRADO wordt georganiseerd.

Na de Rubens-tentoonstelling eerder dit jaar in de Royal Academy in Londen, staat met Rogier Van der Weyden opnieuw een Vlaamse meester centraal in één van de meest prestigieuze en drukst bezochte musea ter wereld.

Minister-president Geert Bourgeois, ook bevoegd voor buitenlands beleid: “Vlaanderen beschikt over een bijzonder rijke historische en hedendaagse cultuur. We onderschatten vaak hoe belangrijk onze kunstenaars en artiesten zijn voor de beeldvorming van onze regio in de wereld. Culturele diplomatie moet een van de speerpunten worden in ons internationaal beleid, want onze Vlaamse meesters zijn de beste ambassadeurs in het buitenland. ” Vanuit zijn bevoegdheid voor buitenlands beleid ondersteunt ministerpresident Geert Bourgeois de tentoonstelling met een subsidie van 75.000 euro.

De officiële opening op 23 maart gebeurt in aanwezigheid van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz: “Naast Jan van Eyck wordt Rogier Van der Weyden beschouwd als de belangrijkste schilder uit de vijftiende eeuw. Van de meester van de Vlaamse Primitieven, geboren in Doornik en overleden in Brussel, hangen wereldwijd schitterende werken in toonaangevende musea. Deze thematentoonstelling in dit prestigieuze museum vormt een unieke gelegenheid om de kunstenaar opnieuw in de schijnwerpers te plaatsen.”

Tentoonstelling Rogier van der Weyden (ca. 1399-1464) 24 March–28 June 2015 Museo del Prado, Madrid

Persbericht: Vlaamse Regering 

 

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht