CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Remco Campert onderscheiden met Gouden Ganzenveer

10/01/2011

De Gouden Ganzenveer 2011 is toegekend aan dichter, auteur en columnist Remco Campert. De Academie de Gouden Ganzenveer “roemt Campert om zijn veelzijdigheid als auteur, de lichtheid van de toon van zijn werk en zijn vermogen om zijn denk- en verhaallijnen bedrieglijk eenvoudig zo vorm te geven, dat ze voor een breed publiek toegankelijk blijven”, zo is te lezen in het persbericht dat zondag gepubliceerd werd.

Campert is 81 jaar oud en zijn totale oeuvre beslaat een periode van zestig jaar. Hierdoor is de auteur van jong tot oud bekend. Van jongs af aan volgde Campert zijn ambitie om schrijver te worden. Op twintigjarige leeftijd verliet hij de schoolbanken en vertrok naar Parijs. Daar vormde hij, samen met onder andere Simon Vinkenoog en Hugo Claus, de dichtersgroep De Vijftigers. Halverwege de jaren vijftig keerde Campert terug naar Nederland, waar zijn Blaricumse huis al snel een geliefde ontmoetingsplek voor kunstenaars werd. Campert ontwikkelde zich tot een zeer productief auteur van poëzie en proza. Zo verschijnt tot op de dag van vandaag ongeveer jaarlijks een dichtbundel van zijn hand.

De Gouden Ganzenveer is een culturele prijs die zo mogelijk eens per jaar toegekend wordt aan een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland. In 2010 ging de prijs naar auteur Joke van Leeuwen, in 2009 naar auteur Adriaan van Dis. Op 7 april zal Remco Campert de prijs in ontvangst nemen in Amsterdam.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht