CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Podiumkunsten 2011-2012

03/09/2012

Tijdens Het Theaterfestival, dat van 23 augustus tot en met 1 september 2012 plaatsvond in Antwerpen, bekroonde Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvlieghe choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui met de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Podiumkunsten 2011-2012.

De choreograaf toert momenteel met ‘Puz/zle’. In deze voorstelling onderzoekt Sidi Larbi Cherkaoui de organische structuur van een steenlandschap. De choreograaf laat de steengroeve – daar vindt de voorstelling plaats – mee vertellen. Hij zet de steenblokken in als bouwstenen van een eigen verhaal, zoekend naar organische samenhang. Ook andere choreografieën vertrokken vanuit een fascinatie voor fysieke materialen. ‘TeZuKa’, een indrukwekkende hommage aan mangagrootmeester Osama Tezuka, onderzocht het vloeien van inkt op papier, in ‘SUTRA’ stond hout centraal.

De  jury  loofde  de  laureaat met volgende woorden:  “Diversiteit  is  een  rode  draad  in  al  zijn  producties  –  diversiteit  in  taal, gebruiken, rituelen en religies. Telkens weer overstijgt hij de anekdotiek van die culturele smeltkroes. Op de scène smeedt hij een nieuwe sacraliteit, die de toeschouwers diep ontroert en beroert.”
Vlaams cultuurminister Joke  Schauvliege ziet Sidi  Larbi  als  een  fantastische  choreograaf  en  een uitzonderlijk danser, die het publiek verbaast en ontroert met zijn sierlijke stijl en inventieve vondsten, altijd spelend met elementen die in elkaar passen of nét niet.

De choreograaf kan op internationale waardering rekenen; zo verkoos het toonaangevende vakblad Tanz  hem tweemaal tot choreograaf van het jaar. De voorstelling ‘Babel (words)’, in een co-choreografie met Damien Jalet, werd vorig seizoen gelauwerd met de prestigieuze Prix Benois de la dance en twee Laurence Olivier Awards. In datzelfde jaar werkte hij mee aan ‘Der Ring des Nibelungen’, een regie van Guy Cassiers  bij  La  Scala  in  Milaan.  Daarnaast  begeleidt  hij  de  eindejaarsvoorstelling  van  de dansopleiding van de Artesis Hogeschool.

‘Puz/zle’ is een voorlopig orgelpunt in de loopbaan van Sidi Larbi Cherkaoui. Na een jaar bij de dansschool P.A.R.T.S. danste hij bij Les Ballets C de la B, waar hij vanaf 2000 zelf choreografeerde. In 2006 trad hij toe tot de artistieke kern van het vernieuwde Toneelhuis en in 2010 werd zijn eigen gezelschap Eastman geboren.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht