CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Prijs Museumkaart door succes omhoog

Rijksmuseum Amsterdam
26/05/2014
Museumkaart

De Museumkaart

De prijs van de Museumkaart, waarvan de houder een jaar lang toegang heeft tot de vaste collectie van honderden Nederlandse musea, stijgt doordat de gebruikers steeds vaker een museum bezoeken.

Vanaf 1 juli gaat de prijs van de Museumkaart voor jongeren omhoog naar een bedrag van 27,50 euro. Volwassenen betalen straks 54,95 euro. De organisatie achter de kaart verzamelt de lidmaatschapsgelden en vergoedt de aangesloten musea voor elke bezoeker die zij ontvangen. Omdat het aantal museumbezoeken stijgt, moet de organisatie achter de Museumkaart een hoger bedrag uitkeren aan de aangesloten musea.

“We vinden het geweldig dat zoveel Nederlanders musea een warm hart toedragen door musea te bezoeken”, aldus directeur van de Museumvereniging Siebe Weide in een reactie. “In de eerste maanden van 2014 zette het succes van 2013 zich onverminderd voort. De verwachting is daarom dat kaarthouders weer vaker een museum bezoeken dan vorig jaar. Als de stijgende lijn zich voorzet dan sluiten we 2014 af met meer dan 7 miljoen bezoeken met de Museumkaart.” (bron: Museumvereniging)

De stijging van het aantal bezoeken met de Museumkaart komt met name door de recente heropeningen van populaire musea zoals het Rijksmuseum en het Van Goghmuseum in Amsterdam, zo analyseert de Volkskrant. Ook kwamen er nieuwe publiekstrekkers bij, zoals het EYE Filminstituut in Amsterdam. 

De Museumkaart bestaat sinds 1981. Het is bedoeld om museumbezoek te stimuleren. Op de verkoop van de kaart wordt geen winst gemaakt.

Lees ook: het bericht op de website van de Museumvereniging.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht