CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Prijs der Nederlandse Letteren voor Leonard Nolens

26/04/2012

Gisteravond is bekendgemaakt dat de Vlaamse dichter en dagboekschrijver Leonard Nolens (* 1947) dit najaar de Prijs der Nederlandse Letteren in ontvangst mag nemen. De jury, onder voorzitterschap van Herman Pleij, koos voor Nolens omdat hij volgens hen een  ‘uitzonderlijk dichter en zeer begenadigd voorlezer’ is.  De jury waardeert Nolens´ werk als ‘een levenslange worsteling in taal en een zoektocht naar de eigen identiteit en die van de ander’.  Aan de driejaarlijkse prijs is een geldbedrag van veertigduizend euro verbonden.

Het nieuws werd gisteravond bekend gemaakt door de voorzitter van het Comité van Ministers van de Taalunie, de Vlaamse Minister van Onderwijs Pascal Smet. Hij deed dit in de tot de nok gevulde Antwerpse Bourlaschouwburg, waar de 65e verjaardag van Nolens gevierd werd.

Nolens wordt gezien als een van de meest invloedrijke levende dichters van Vlaanderen. Hij maakte in 1969 zijn debuut met de dichtbundel Orpheushanden. Sindsdien bouwde hij een omvangrijk oeuvre op dat voornamelijk bestaat uit poëzie en dagboeken. Hij won verschillende prijzen waaronder de Nederlandse Jan Campertprijs en de Driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor poëzie als bekroning van zijn dichtbundel Liefdes Verklaringen (1990). In 1997 kreeg hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre en in 2008 de VSB Poëzieprijs.

De Nederlandse Taalunie kent de Prijs der Nederlandse Letteren om de drie jaar toe aan een auteur van wie het werk een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. De ene keer overhandigt de Belgische koning de prijs, de andere keer de Nederlandse koningin.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht