CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Prestigieuze Duitse fotografieprijs voor Stephan Vanfleteren

11/05/2011

Het blijft crescendo gaan met de internationale erkenning voor het werk van Stephan Vanfleteren. In Hamburg ontving de fotograaf de Henri Nannenprijs, een van de meest prestigieuze fotografieprijzen in Duitsland.

Hij krijgt de onderscheiding ter waarde van 5.000 euro voor een zwart-witreportage in het Zwitserse cultuurmagazine DU, waarin hij de tachtigjarige Franse illustrator-kunstenaar Tomi Ungerer in zijn atelier in Zuid-Ierland portretteerde.

Vanfleteren zegt “zeer verrast” te zijn met de toekenning. “Voor de reportage ‘Es gibt was Neues hier seit gestern’ heb ik Ungerer vier dagen gevolgd. Het was erg uitzonderlijk dat we daarvoor toestemming kregen.”

Vanfleteren droeg de prijs op aan de onlangs in Libië omgekomen Tim Hetherington, die in diezelfde categorie genomineerd was. “Het voelde onwennig. Toen ik vernam dat hij overleden was, heb ik nog een brief geschreven opdat Hetherington automatisch de prijs zou krijgen. Maar de jury had voordien al in mijn voordeel beslist en kon de beslissing niet terugschroeven.”

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht