CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Peter Terrin wint AKO Literatuurprijs

30/10/2012

De Vlaamse schrijver Peter Terrin heeft de 26e AKO Literatuurprijs ontvangen, als bekroning van zijn boek Post mortem (De Arbeiderpers). Dit raakte bekend tijdens de uitreiking op maandagavond 29 oktober. Terrin was voorheen al twee keer genomineerd voor de prijs.

“In deze tijd waarin wij zoeken naar houvast en waarin de media steeds meer ons leven construeert, kiest de jury voor een auteur die de liefde verklaart aan de literatuur”, aldus de AKO-jury, als toelichting op de keuze voor Post mortem, dat op autobiografische wijze het herseninfarct van Terrins dochtertje beschrijft.  “Welk houvast kan de literatuur nog bieden als het noodlot toeslaat en de camera draait? Post Mortem beantwoordt die vraag.”

Terrin liet met de winst enkele grote namen achter zich die ook genomineerd waren, onder wie Arnon Grunberg (De man zonder ziekte) en Mensje van Keulen (Liefde heeft geen hersens). De prijs werd hem overhandigd in de Centrale Bibliotheek van Den Haag, door de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen. Hij bestaat uit een een sculptuur van Eugène Peters een geldbedrag van 50.000 euro.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht