CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Paul Vermeulen wint Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur

09/10/2011

De Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur is dit jaar mee naar huis gegaan met architect Paul Vermeulen. Hij ontving de prijs gisteravond uit handen van Minister voor Cultuur Joke Schauvliege tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Singel in Antwerpen. Schauvliege noemt Vermeulen in de persverklaring  “een praktiserende architect die schrijft en een criticus die bouwt. Hij neemt hiermee een unieke positie in, zelfs in Europa.” Hij […] etaleert een zeldzame combinatie van scherpe observatie, analytische grondigheid en aandacht voor het ambacht. Daarbij put hij uit een breed referentiekader, waaronder zijn liefde voor de literatuur.”

Vermeulen richtte in 1989 mede De Smet Vermeulen Architecten op in Gent. Sindsdien tekende hij voor verschillende gerealiseerde projecten, zoals de renovatie van het Brusselse metrostation Maalbeek en de bibliotheek van Beveren. Tegelijkertijd doceert hij aan de Technische Universiteit van Delft en schrijft hij kritieken, zowel in vakbladen als in de pers voor het brede publiek. Met name over dit laatste punt spreekt de jury haar lof uit in haar persverklaring: “Omdat het architectuurdebat in Vlaanderen dringend nood heeft aan bevlogen en deskundige kritiek, wil de jury de stille, authentieke stem van Paul Vermeulen een breder forum geven en anderen aanmoedigen om zijn voorbeeld te volgen.”

De prijs die Vermeulen heeft gewonnen bestaat uit een bronzen sculptuurtje van Johan Tahon en een geldbedrag van 12.500 euro. De plechtigheid gisteravond was tevens de vooravond van de vijfde editie van de Dag van de Architectuur, die vandaag (9 oktober) van 10.00 uur tot 18.00 uur plaatsvindt. Door heel Vlaanderen zijn bijzondere gebouwen uitzonderlijk open, met daarbij een breed programma van rondleidingen, lezingen en debatten. De overkoepelende thema’s zijn duurzaamheid, participatie en groepswoningbouw. Meer informatie over het programma vindt u op de officiële website.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht