CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Paul Bogaert bekroond met Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Poëzie

09/11/2011

Dichter Paul Bogaert is gisterenavond op de Boekenbeurs door cultuurminister Schauvliege bekroond met de driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Poëzie voor zijn dichtbundel de Slalom soft. De winnaar mocht een bronzen beeldje van kunstenaar Johan Tahon in ontvangst nemen en kreeg een bedrag van 12.500 euro.

In de bundel gebruikt Bogaert een zwemparadijs als een vertaling van onze samenleving. Een ongeval gooit er het monotone leven van regeltjes en voorschriften helemaal door elkaar. De kracht van zijn werk ligt volgens de jury verscholen in de geheel eigen en vernieuwende manier waarop hij onze maatschappij benadert:  “Pijnlijk scherp en onrustbarend gênant legt Bogaert het routineuze karakter van onze maatschappij bloot: de taal vol clichés, de oppervlakkige omgang, de schijnbare veiligheid van de stolp die we over onszelf hebben gezet.” Verder waren er nog lofbetuigingen voor de taalrijkdom en de nieuwe ingangen die Bogaert via zijn poëzie aanreikt.

De Brusselse dichter debuteerde in 1996 op 28-jarige leeftijd met de dichtbundelWELCOME HYGIENE. Hij publiceerde verder onder meer Circulaire systemen(2002) en # AUB (2006). De bundel de Slalom soft uit 2009 vormt tot op heden het hoogtepunt van zijn oeuvre. Vorig jaar al werd die eveneens laureaat van de prestigieuze Herman de Coninckprijs.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht