CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

P.C. Hooftprijs voor poeet Tonnus Oosterhoff

20/12/2011

De Nederlandse dichter Tonnus Oosterhoff (1953) wint de P.C. Hooftprijs, zo raakte vandaag bekend. “‘Oosterhoffs poëzie is in hoge mate vernieuwend, ze heeft de Nederlandse dichtkunst van diverse keurslijven bevrijd, niet planmatig of vanuit een dichterlijke ideologie, maar door persoonlijke oorspronkelijkheid en het bijzondere talent van de auteur […]”, zo luiden de lovende woorden van de jury onder voorzitterschap van Kees Verheul. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van zestigduizend euro.

Tonnus Oosterhoff ontving al verschillende grote prijzen voor afzonderlijke bundels, zoals de C. Buddingh’-prijs (1990) voor debuutbundel Boerentijger, de Herman Gorter-prijs (1994) voor De ingeland, de Jan Campert-prijs (1998) voor (Robuuste tongwerken,) een stralend plenum
en de VSB Poëzieprijs (2003) voor Wij zagen ons in een klein groepje mensen veranderen. Met de P.C. Hooftprijs sleept Oosterhoff nu ook een prijs in de wacht voor zijn gehele oeuvre. De uitreiking zal plaatsvinden tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Letterkundig Museum in Den Haag op 24 mei 2012. Dat is drie dagen na de sterfdatum van P.C. Hooft (1581-1647), dichter en naamgever van de prijs.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht