CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Overlijden Harry Mulisch

01/11/2010

Op 30 oktober 2010 is in zijn woonplaats Amsterdam de Nederlandse auteur Harry Mulisch overleden. Hij is 83 jaar geworden.

Tijdens een herdenkingsplechtigheid in de Amsterdamse Stadsschouwburg, voorafgaand aan de begrafenis, werd uitgebreid stilgestaan bij het belang van Mulisch’ oeuvre. Zijn uitgever Robert Ammerlaan (De Bezige Bij) haalde een citaat aan van Mulisch zelf: “Dit oeuvre is het nieuwe lichaam van de schrijver, een lichaam dat hij zelf geschapen heeft en hechter en duurzamer is dan het welk hij van zijn moeder heeft gekregen. Het is bestemd hem bij zijn verdwijning op aarde te overleven. Met dit nieuwe lichaam zal hij nog ademen wanneer hij allang heeft opgehouden te ademen. Allang sprakeloos geworden, zal hij er nog uit spreken.”

Mulisch is onder grote belangstelling, van zowel prominenten uit het openbare leven als zijn ‘gewone’ fans, op 6 november begraven op begraafplaats Zorgvlied te Amstelveen. Het was alsof de hemel de rode loper voor hem uitrolde: tijdens de boottocht over de rivier de Amstel naar de begraafplaats met aan boord de kist met Mulisch’ lichaam, verscheen in de lucht boven de rivier een glasheldere regenboog.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht