CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Oudste Uilenspiegelfragment tentoongesteld in Damme

28/07/2011

Op vrijdag 29 juli gaat in het Uilenspiegelmuseum in Damme de internationale tentoonstelling ‘unFASSbar – Niet te vatten! – Uilenspiegel 500 jaar actueel’ van start. Onder andere zestien bewaarde bladen van de ongebonden eerste druk uit 1510 of 1511 worden voor het eerst sinds vijf eeuwen geëxposeerd.

De Uilenspiegelverhalen werden voor het eerst omstreeks 1500 opgeschreven, vermoedelijk door Hermann Bote, stadklerk in Braunschweig. Johannes Grüninger drukte in 1510 of 1511 in Straatsburg het boek Ein kurtzweilig Lesen von Dyl Ulenspiegel. Hij bood het boek aan op de boekenbeurs in Frankfurt en Leipzig. Een fragment uit dit boek wordt in Damme tentoongesteld.

Het in 1510 of 1511 gedrukte boek werd een topper en tussen 1525 en 1547 verscheen in Antwerpen de eerste Nederlandstalige versie. Tijl Uilenspiegel kreeg in België echter hernieuwde belangstelling in 1867 dankzij de publicatie van het boek La Légende et les aventures héroïques, joyeuses et glorieuses d’Ulenspiegel et de Lamme Goedzak au pays des Flandres van Charles De Coster. In dit werk wordt Uilenspiegel in Damme geboren.

De tentoonstelling in het Uilenspiegelmuseum in Damme is te zien tot 6 november. Klik hier voor meer informatie.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht