CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Nooit van elkaar, nooit uit elkaar

10/02/2011

Ze heten simpelweg ‘hij’ of ‘zij’. ‘Jongen’ of ‘meisje’. Soms ook ‘moeder’ of ‘zoon’ of ‘dochter’. De personages in de toneelteksten van de Noor Jon Fosse hebben meestal geen naam. Het zijn geen mensen van vlees en bloed. Hun verleden en toekomst lopen door elkaar. Ze zitten gevangen in een zich eindeloos herhalend moment. En ze wachten.

Zo ook in ‘Nooit van elkaar’, de nieuwe theatervoorstelling van Toneelgroep Amsterdam. Met ‘Nooit van elkaar’ waagt regisseur Ivo van Hove zich voor het eerst aan het werk van Jon Fosse. Hij leest in Fosses eerste toneeltekst het mentale portret van een vereenzaamde vrouw die haar angsten en verlangens probeert vorm te geven. De grens tussen werkelijkheid, herinnering en droom lost op in de drie getoonde scènes tussen de vrouw, de man en het meisje. De scènes zijn voor vele lezingen vatbaar: als beelden uit het prille begin van hun liefdesrelatie, als scènes van overspel, als angstdromen over wat de vrouw in haar relatie nog te wachten staat. Fosse slaagt erin om heel diverse associaties op te roepen en de toeschouwer te verleiden in een wereld van dubbelzinnigheid en rituele handelingen.

“Nooit van elkaar” is een co-productie van Toneelgroep Amsterdam en deSingel en gaat op donderdag 10 februari in première in Antwerpen. Daarna is de voorstelling alleen nog in de Stadsschouwburg van Amsterdam te zien, en dat tot en met 19 mei.

 

www.desingel.be

www.toneelgroepamsterdam.nl

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht