CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Nobelprijswinnaar geëerd tijdens Maeterlinckjaar

08/04/2011

Dit jaar en volgend jaar houdt Gent een Maeterlinckjaar. De honderdste verjaardag van de Nobelprijs Literatuur voor Maurice Maeterlinck en zijn 150ste geboorteverjaardag worden herdacht met allerlei activiteiten.

“Hoewel hij in het Frans schreef, zag Maurice Maeterlinck zichzelf als een Vlaming en als een Gentenaar”, zegt schepen van Cultuur Lieven Decaluwe. “Maeterlinck krijgt bij ons nauwelijks aandacht, maar in de francofone en Angelsaksische wereld, in Rusland en in Japan is hij een gevierd grootmeester.”

Maeterlinck is de enige Belg die ooit de Nobelprijs voor de Literatuur won. Hij kreeg de prijs op 9 november 1911, maar het herdenkingsjaar loopt door in 2012 omdat het op 29 augustus van volgend jaar 150 jaar geleden is dat de schrijver geboren werd.

In Gent worden er twee tentoonstellingen georganiseerd. Eén expo is gewijd aan de artistieke relatie tussen Maeterlinck en George Minne. Die is gepland in het Museum voor Schone Kunsten. In de Kunsthal Sint-Pietersabdij zal er een tweede expo lopen over zijn meest succesvolle theaterstuk L’oiseau bleu.

Verder zijn er ook nog verschillende concerten en theatervoorstellingen in het Muziekcentrum De Bijloke, in het Conservatorium en in het kader van het Festival van Vlaanderen. De Vlaamse Opera componeert ook een nieuwe kameropera L’intruse. Daarnaast worden jongerenprojecten ontwikkeld, Maeterlinckwandelingen, publicaties en is er een toeristisch aanbod.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht