CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Nieuwe woorden in Dikke Van Dale

17/10/2012

Het ‘Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal’ is dit jaar weer uitgebreid met ongeveer 1500 woorden. De officiële Nederlandse woordenschat wordt onder andere verrijkt met termen uit de nieuwe technologieën en social media (zoalssmartphone en retweeten), en nieuwswoorden zoals grexit (het vertrek van Griekenland uit de eurozone).

Uit de financieël-economische wereld zijn o.a. de ‘graaibonus’ en ‘poenpakker’toegevoegd. De graaibonus is een extreem hoge bonus. Een poenpakker wordt omschreven als een grootverdiener of iemand die alleen voor het geld werkt. Ook ‘rommelstatus’ in inmiddels gangbaar genoeg om een plaatsje in het woordenboek te veroveren.

De nieuwe woorden maken veranderingen in de samenleving zichtbaar en geven stof tot nadenken“, aldus een woordvoerder van Van Dale. “Het zijn niet altijd allemaal splinternieuwe woorden. Woorden worden pas opgenomen als ze geregeld worden gebruikt, zodat de waan van de dag wordt vermeden”.

Er verdwijnen ook woorden, zo’n 250 à 500 per jaar. Dat zijn bijvoorbeeld woorden die te maken hebben met technologieën of vakgebieden die niet meer gangbaar zijn, zoals de klompenmakerij of de veenderij. Woorden verdwijnen pas als ze echt helemaal niet meer gebruikt worden en daardoor wordt de ‘Dikke van Dale’ ieder jaar dikker.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht