CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Nieuwe Vlaams-Nederlandse handelsmissie in het voorjaar | 20 Kaarsjes voor Vl-Nl

13/10/2014

De Vlaamse en Nederlandse regering gaan volgend voorjaar opnieuw een gezamenlijke handelsmissie organiseren. Dat is Vlaams minister-president Geert Bourgeois in Den Haag overeengekomen met zijn Nederlandse collega Mark Rutte. De bestemming van die missie moet nog bepaald worden.

Vlaanderen en Nederland hielden vorig jaar voor het eerst samen een economische missie. De Nederlandse premier Rutte en toenmalig Vlaams minister-president Kris Peeters trokken toen samen naar de VS. In het voorjaar van 2015 komt er dus een tweede missie.

Bourgeois was maandag in Den Haag voor zijn eerste buitenlandse bezoek sinds zijn aantreden als minister-president. Hij werd ontvangen op het Catshuis, de ambtswoning van premier Rutte. “Het was een zeer fijne ontmoeting en een hartelijke ontvangst”, zegt Bourgeois achteraf. “We hebben bekeken hoe we de strategische samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland kunnen voortzetten”.

2015 zou een belangrijk jaar moeten worden in de Vlaams-Nederlandse relaties. Naast de handelsmissie zou er een definitief akkoord en een verdrag moeten komen over de sluis op het kanaal Gent-Terneuzen, die de toegang tot de haven van Gent moet verbeteren en een betere binnenvaart tussen Nederland, België en Frankrijk mogelijk moet maken. Er komt volgend jaar ook nieuw topoverleg tussen de Nederlandse en Vlaamse regering, dit keer in Vlaanderen. En het Vlaams-Nederlands cultureel verdrag blaast in 2015 twintig kaarsjes uit.

Dat Nederland de eerste bestemming is van de nieuwe minister-president, is geen toeval, benadrukte Bourgeois net na aankomst in het Catshuis, de ambtswoning van de Nederlandse premier. De band tussen Nederland en Vlaanderen is sterk, onder meer vanwege de gedeelde taal en de gedeeltelijk gedeelde geschiedenis. Ook Rutte verwees naar de sterke culturele en economische relaties tussen Nederland en Vlaanderen.

De Vlaamse en Nederlandse regering werkten in het verleden al nauw samen rond bepaalde dossiers. Zo trokken de Nederlandse minister-president Rutte en Bourgeois’ voorganger Kris Peeters vorig jaar samen op economische missie naar de Verenigde Staten.

Tijdens de werklunch in het Catshuis praten Rutte en Bourgeois onder meer over hoe de samenwerking in de toekomst verdiept kan worden. Maar ook de politieke actualiteit, en met name de kersverse federale coalitie in België zal aan bod komen tijdens het gesprek. “Zeer gefeliciteerd met uw regeringsvorming”, zei Rutte nog.

Bron: DeRedactie

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht