CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Nieuwe museumgids ‘Museumtoeren’ voor en door jongeren

16/07/2012

Sinds enkele dagen is Museumtoeren verkrijgbaar: een in losse stijl geschreven museumgids voor België en Nederland, voor en door jongeren. De papieren gids is verkrijgbaar in museumshops voor de prijs van één euro. Naast de tentoonstelling, bespreekt Museumtoeren ook het gebouw waarin het museum gevestigd is en leuke adresjes in de omgeving. Na afloop van het museumbezoek kan de jonge gebruiker het museum een score geven op de website www.museumtoeren.be, die 20 juli online gaat. Zo ontstaat een actueel overzicht van musea die door jonge bezoekers als favoriet beoordeeld zijn.

Naast het wegwijs maken van jongeren dient de interactieve gids ook om musea van directe feedback te voorzien. Vlaams dagblad De Standaard interviewde Michelle Coenen van initiatiefnemer Amusee Vous, die alvast een tipje van de sluier oplichtte over de voorkeur van jongeren: “Wat nu al opvalt, is dat jongeren moeite hebben met hedendaagse kunst. Ze zullen wel voeling hebben met kunst van nu, denken mensen gemakkelijk. Dat is dus niet zo. Jongeren zijn wat dat betreft niet anders dan volwassenen, ze vinden Rubens gemakkelijker te behappen dan Damien Hirst.” (bron:De Standaard, 12 juli 2012)

Museumtoeren is een aanvulling op het bestaande aanbod van museumgidsen in Nederland en België omdat het speciaal voor en door hen gemaakt is en zicht geeft op hun voorkeuren. Hiermee kunnen veel musea hun voordeel doen, aldus Michelle Coenen in De Standaard: “Nederland staat ontegensprekelijk verder. In veel musea wordt gewerkt met een team van jongeren dat projecten uitwerkt om andere jongeren aan te trekken. In Vlaanderen doen het Museum voor Schone Kunsten en het MAS in Antwerpen het goed, verder is het pover gesteld.”

Meer informatie over Museumtoeren is te vinden op de website van Amusee Vous. Kijk binnenkort ook op www.museumtoeren.be.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht