CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Nieuwe Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland

22/03/2015

De Vlaamse regering heeft beslist om de Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland (CVN) te vernieuwen. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois bekendgemaakt. De beslissing komt amper twee weken nadat de vorige Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland er de brui aan gaf. Op 9 maart maakte de Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland (CVN) bekend dat ze ermee stopte. De commissie, die werd opgericht om de Vlaamse en Nederlandse regering te adviseren rond het cultureel verdrag uit 1995, bood in een brief aan beide regeringen haar ontslag aan. “We ondervinden onvoldoende steun en draagvlak”, zei Onno Hoes, burgemeester van Maastricht en voorzitter van de commissie.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois kondigde meteen aan dat hij zou kijken hoe de commissie “op een modernere en flexibeler manier” vorm kon krijgen. Nu ligt er al een plan op tafel om de commissie nieuw leven in te blazen. De commissie wordt vernieuwd en zal de uitvoering van het cultureel verdrag blijven opvolgen. Ze krijgt een nieuwe paritaire samenstelling met zowel ambtelijke leden als met niet-ambtelijke experten uit het veld. Er komt ook een driejaarlijkse staten-generaal.

Voorts komt er een ambtelijk aanspreekpunt voor het veld zowel aan Vlaamse als aan Nederlandse zijde. Bedoeling is ook dat Vlaanderen en Nederland meer middelen gaan inzetten voor gezamenlijke culturele initiatieven in het buitenland, zoals de Frankfurter Buchmesse in 2016.

Bron: Belga

Beslissingen van de Vlaamse Regering op 20 maart 2015

Bron: Vlaamse Regering

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht