CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Stageteam Hogeschool van Kunsten Utrecht

30/10/2014

Momenteel werkt een team studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) een project uit rond hoe Vlaamse en Nederlandse jongeren met elkaar verbonden kunnen worden via cultuur. Het is de bedoeling dat de Vlaamse studenten van het Thomas More in een estafette samenwerking vanaf januari het onderzoek overnemen en in Nederland op zoek gaan naar de motivatie van Nederlandse cultureel actieve jongeren om samenwerkingen aan te gaan met Vlaamse cultuurvertegenwoordigers.

Het stageteam bestaande uit: Valerie Bollengraaf (rechtsachter, projectleider), Rogier van Liempt (tweede van linksachter, creatief leider), Vincent van de Brink (linksachter, kwaliteitsbeheer), Floor Koster (tweede van rechtsachter, Teambuilder) en Floor van Hulsen (voorin, accountmanager), zal een praktijkonderzoek uitvoeren rond de vraag in hoeverre cultureel actieve jongeren gemotiveerd zijn om een samenwerking met cultuurvertegenwoordigers in Nederland aan te gaan: “Voor ons geen taboes in de kunsten!”

Voor dit onderzoek is het team van zaterdag 25 oktober tot en met dinsdag 28 oktober langs verschillende Vlaamse steden (Gent, Antwerpen en Leuven) gegaan om te praten met cultureel actieve jongeren. Tijdens deze reis hebben zij elf cultureel actieve jongeren mogen interviewen. Daarnaast hebben ze nog kunnen praten met twee Nederlandse studenten die nu een deel van hun studie in Vlaanderen doen.

Het was voor ons erg interessant om deze trip te doen. We hebben niet alleen veel interessante input gekregen van de cultureel actieve jongeren zelf, maar hebben ook kunnen ervaren wat overeenkomsten en verschillen zijn in de (culturele) werelden van Vlaanderen en Nederland. Dit is voor ons van enorme toegevoegde waarde.

Het eindresultaat zal niet alleen bestaan uit schriftelijke verslaglegging, maar ook een documentaire. Zo kunnen participanten hun eigen verhaal vertellen en kan CVN zelf ervaren hoe Vlaamse jongeren praten over eventuele culturele samenwerking met Nederland (o.a. welke associaties Vlaamse jongeren hebben met Nederland en haar ‘Meesters).

Hieronder een trailer van het stageteam

 

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht