CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Nieuw museum Madrid toont Vlaamse en Hollandse Meesters

05/11/2014

In het centrum van Madrid kunnen vanaf 5 november 2014 Vlaamse en Hollandse meesters uit de vijftiende tot de zeventiende eeuw worden bekeken. Het nieuwe Museo Carlos de Amberes Madrid is geopend door de Spaanse koning Felipe VI en moet de culturele banden tussen Spanje en de Lage Landen verstevigen.

In de collectie zitten kunstwerken van Rubens, Van Dyck, Jordaens en Brueghel. De werken zijn in bruikleen gegeven door culturele instellingen in Antwerpen, Parijs en Madrid. Het topstuk is volgens directeur Catherine Geens een 16de-eeuws Vlaams wandtapijt dat geleend is uit de Spaanse koninklijke collecties.

Spanje en lage landen in zestiende eeuw nauw verbonden

Initiatiefnemer van het museum is de Fundación Carlos de Amberes, die in de zestiende eeuw werd opgericht, in de tijd dat Spanje en de Lage Landen politiek aan elkaar verbonden waren en ook in cultureel opzicht sterk door elkaar werden beïnvloed.

De stichting is genoemd naar zijn oprichter, Karel van Antwerpen (Carlos de Amberes), een Vlaming die in de zestiende eeuw naar Madrid verhuisde.

Hij schonk in 1594 enkele gebouwen aan de stad, zodat daar een gasthuis in kon worden gevestigd dat onderdak bood aan armen, pelgrims en zieken uit de Zeventien Provinciën der Lage Landen (België, Nederland, Luxemburg en Noord-Frankrijk).

Fundación Carlos de Amberes tegenwoordig meer cultureel

De stichting wisselde zijn sociale doelstellingen rond 1985 in voor een meer culturele opzet. Sindsdien organiseerde de stichting in het voormalige gasthuis zo’n vijftig tentoonstellingen, maar ook symposia, lezingen, concerten en boekpresentaties.

Kleine aanpassingen voor museum

De activiteiten van de stichting trekken nu jaarlijks 70.000 bezoekers en de verwachting is dat het er 100.000 worden. Het voormalige gasthuis hoefde niet grootscheeps verbouwd te worden om als museum te fungeren, maar onderging slechts enkele kleine aanpassingen.

Het martelaarschap van de heilige Andreas

Slechts één van de kunstwerken in het nieuwe museum is eigendom van de stichting zelf, maar het is wel een belangrijk werk: Het Martelaarschap van de Heilige Andreas door Rubens.

Vooralsnog toont het nieuwe museum naast deze Rubens nog 43 andere kunstwerken, waarvan het merendeel (21) afkomstig is uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, dat wegens een ingrijpende verbouwing tot 2017 gesloten is. Ook het Museo del Prado in Madrid was gul, met tien bruiklenen. “Het Prado heeft veel prachtige werken in depot die het niet kan tonen uit ruimtegebrek”, zegt Geens.

Tijdelijke tentoonstelling Rembrandt

Voor een tijdelijke tentoonstelling over Rembrandt, met het naakt als thema, zijn elf etsen geleend van de Nationale Bibliotheek van Spanje en de collectie Frits Lugt van Fondation Custodia in Parijs.

Omdat het kwetsbare werken zijn, zullen ze slechts vier maanden te zien zijn. Geens streeft ernaar daarna een nieuwe tentoonstelling over Rembrandt in te richten.

Bron en volledig bericht: NRC

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht