CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Nelleke Noordervliet schrijft Boekenweekessay 2013

25/09/2012

Nelleke Noordervliet, Nederlandse auteur en laureaat van de Multatuliprijs, schrijft dit jaar het Boekenweekessay, zo heeft de organisator van de Boekenweek Stichting CPNB laten weten. De Boekenweek vindt plaats van 16 tot en met 24 maart 2013 en heeft als thema ‘Gouden tijden, zwarte bladzijden’, verwijzend naar Nederlands bewogen en roemrijke geschiedenis.

De keuze voor Noordervliet is eentje die past bij het gekozen Boekenweekthema. Noordervliets oeuvre omvat verschillende historische romans en boeken over geschiedenis, zoals haar fictieve dagboek van Multatuli’s eerste vrouw Everdina Huberta van Wijnbergen Tine of De dalen waar het leven woont (1987), dat tevens haar debuut wasIn het opdrachtessay zal Noordervliet, zo vermeldt de organisator van de Boekenweek, “ingaan op onze dubbelzinnige omgang met het verleden en verbaast ze zich over onze neiging nu eens de wijsvinger, dan weer de middelvinger te heffen”.

Werk van Noordervliet werd genomineerd voor onder meer de AKO-Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs. In 1994 won zij de Multatuliprijs voor De Naam van de Vader. Tegenwoordig is ze vaste columniste voor dagblad Trouw en het op geschiedenis georiënteerde radioprogramma OVT van de VPRO.

Het Boekenweekessay is tijdens de Boekenweek tegen een gering bedrag verkrijgbaar in de Boekhandel. Tevens krijgen lezers in die week het Boekenweekgeschenk cadeau in de boekhandel.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht