CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Nederlander wint Groot Dictee der Nederlandse Taal 2010

16/12/2010

ieter van Diepen uit Leiden won het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Hij is als bestuursadviseur van de stad Leiden gespecialiseerd in spelling en mocht met negen fouten de sierpen van het Groot Dictee in ontvangst nemen. De tweede en derde plaats met twaalf en dertien fouten werden behaald door Martijn van Opbergen, redacteur bij een vertaalbureau in Nijmegen, en Birgit Kuppens, een studente psychologie uit Hasselt.

Bij de prominenten won Mei Li Vos, voormalig Tweede Kamerlid Pvda, met 25 fouten. Nederlands schrijver-journalist Robert Vuisje eindigde als tweede (26 fouten). De derde plaats werd met 28 fouten gedeeld door Ton Elias, Tweede Kamerlid VVD, Max Westerman, journalist en oud-correspondent in de VS voor RTL, en Thomas Siffer, vertrekkend hoofdredacteur van het Vlaamse weekblad Story.

Zestig kandidaten namen deel aan de 21ste editie van het Groot Dictee die traditiegetrouw plaatsvond in de Eerste Kamer van het Binnenhof in Den Haag. De deelnemers schreven gemiddeld 32 fouten. De tekst werd opgesteld door Tommy Wieringa, schrijver van onder meer Joe Speedboot en Caesarion. Hij riep in zijn dictee met als titel “Kakofonie” op tot tolerantie als culturen met elkaar dreigen te botsen.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht