CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Nederland krijgt nieuwe Sinterklaas

21/05/2011

De aankondiging van de extra uitzending van het Sinterklaasjournaal zorgde voor heel wat opwinding in Nederland.

“Naar aanleiding van een bijzonder en urgent nieuwsfeit heeft NTR besloten tot het inlassen van een extra uitzending van het Sinterklaasjournaal”, stond er op de website van de publieke omroep NTR te lezen. “Gezien de ontwikkelingen is het op dit moment niet mogelijk nadere mededelingen te doen.”

Zaterdagavond om 19u50 werd dan het extra Sinterklaasjournaal uitgezonden. Acteur Bram van der Vlugt maakte bekend dat het Grote Boek van Sinterklaas bij hem was bezorgd en hij het wilde teruggeven aan Sinterklaas omdat hij vond dat hij het niet had mogen hebben.

In de uitzending werd contact gelegd met de heilige man in Spanje. De Sint zei dat van der Vlugt het boek mag houden omdat het vol is en omdat de acteur hem 25 jaar goed heeft geholpen.

Op de laatste pagina van het boek stond een speciaal gedicht voor de Nederlandse acteur. Van der Vlugt was de bekendste hulpsinterklaas van Nederland en greep altijd in als de Sint ergens niet kon zijn door zijn drukke agenda.

De kinderen hoeven niet te vrezen, want een nieuwe hulpsinterklaas staat al te wachten om de werkzaamheden over te nemen. Die opvolger is Stefan de Walle, vooral bekend als Kees in de televisieserie Flodder. De Walle zal zijn mijter de eerste keer opzetten bij de intocht van Sinterklaas op 12 november in Dordrecht.

Het Sinterklaasjournaal is een jaarlijks programma van de publieke omroep NTR en wordt normaal gezien in december uitgezonden. In de uitzendingen kunnen kinderen zien wat de sint allemaal meemaakt in de aanloop naar het kinderfeest. Het geheel wordt gepresenteerd als een nieuwsprogramma.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht