CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Nederland en Vlaanderen gastland op Buchmesse 2016

Frankfurt
17/03/2014

Frankfurter-Buchmesse

Het is officieel: Vlaanderen en Nederland zijn in 2016 samen gastland op de Frankfurter Buchmesse. Op 17 maart ondertekenden Vlaams Minister van Cultuur Joke Schauvliege en haar Nederlandse ambtsgenoot Jet Bussemaker het contract met de directeur van de Buchmesse, waarmee de profilering van Vlaanderen en Nederland op ‘s werelds belangrijkste boekenvakbeurs is vastgelegd. Deze Vlaams-Nederlandse samenwerking is tot stand gekomen met de steun van de Nederlandse en Vlaamse uitgeverswereld, de betrokken brancheorganisaties, de Nederlandse publieke cultuurfondsen en de Vlaamse cultuurstichtingen en van de Nederlandse en Vlaamse overheden. In 1993 trokken Vlaanderen en Nederland al eens samen op als gastland.

Het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren zullen de praktische organisatie van de gastlandpresentatie op zich nemen. Het geplande programma zet de Nederlandstalige letteren in de kijker en biedt daarnaast ruimte aan presentaties van innovatieve verschijningsvormen van het boek, de creatieve industrie en de kunsten. 

Tussen Duitsland en zijn westelijke buren bestaan hechte en zich steeds vernieuwende betrekkingen. Het Nederlands-Vlaamse gastlandschap wil de wederzijdsheid van deze interesse benadrukken, een culturele dialoog tot stand brengen en zich inspannen voor een grotere zichtbaarheid van de Duitse cultuur in Nederland en Vlaanderen in 2016.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: “Mijn bezoek [aan de Buchmesse, CVN] in 2011 bevestigde de culturele en economische opportuniteit voor een regio als de onze om op de Buchmesse als gastland te kunnen optreden. Iedereen die het boek en boekenvak in zijn hart draagt, kan mee surfen op die internationale belangstelling. Onze letterenfondsen, auteurs en uitgevers stelden een ijzersterk sollicitatiedossier op. Nu komt het erop aan in 2016 de wereld onze culturele troeven te tonen, een kans die we met beide handen moeten grijpen.

De Nederlandse minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker: “Dit is goed nieuws voor de Nederlandstalige creatieve cultuur. Een gastlandschap als dit kan een enorme impuls betekenen voor de literatuur, zoals we dat ook in 1993 hebben gezien bij de eerste gezamenlijke presentatie van Nederland en Vlaanderen. Het internationale succesverhaal van 1993 kan zijn vervolg krijgen in 2016 voor weer nieuwe generaties van auteurs en uitgevers en nieuwe verschijningsvormen van het boek.

Bron en volledig bericht: Vlaams Fonds voor de Letteren over het Vlaams-Nederlands gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse in 2016.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht