CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Museum over grachtengordel opent deuren in Amsterdam

04/04/2011

Amsterdam krijgt er een nieuw museum bij: een grachtenmuseum. Het Grachtenhuis aan de Herengracht 386 opent op 15 april de deuren. Dat maakten de initiatiefnemers bekend. Zij vonden het opmerkelijk dat het verhaal achter een van de belangrijkste toeristische attracties van Nederland nergens wordt verteld. ‘We willen het verhaal vertellen van een uniek stedenbouwkundig concept.’

Het Grachtenhuis brengt de Amsterdamse grachtengordel in kaart. De bezoekers krijgen uitleg over het ontstaan van de grachtengordel. Wie heeft deze gebouwd en waarom? Wie woonden en wonen er in de grachtenhuizen? Waarom is Amsterdam gebouwd op palen en hoeveel zijn dat er eigenlijk?

De bezoekers van Het Grachtenhuis lopen door vijf kamers met maquettes, animaties, 3D- en wandprojecties en een poppenhuis. In een reis door de tijd, van 1597 tot nu, zien de gasten niet alleen de bouw van de grachtenpanden, maar ook hedendaagse beelden. Verder kunnen belangstellenden vanuit het museum wandelingen en rondvaarten maken over de Amsterdamse grachten.

In augustus vorig jaar kreeg dit stukje Nederland de werelderfgoedstatus van Unesco. De grachten in Amsterdam worden jaarlijks door drie miljoen toeristen bezocht.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht