CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

MSK Gent koopt werk Théo Van Rysselberghe

24/06/2011

Het Museum voor Schone Kunsten van Gent koopt De vallei van de Samber, een belangrijk werk van Théo Van Rysselberghe.

In de veiling bij Sotheby’s Londen werd op 22 juni 2011 een werk van Théo Van Rysselberghe geveild, De vallei van de Samber. De Stad Gent is er in geslaagd om dat werk aan te kopen voor zo’n 610.000 euro.

Eerder werd Kanaal in Vlaanderen van Théo Van Rysselberghe aan het buitenland verkocht aan een recordprijs, hetgeen slecht nieuws is voor onze musea.

De vallei van de Samber was in Gent te zien in de Van Rysselberghe retrospectieve van 1993. Het werk is minder spectaculair dan Kanaal in Vlaanderen, maar het is niet minder belangrijk. De vallei van de Samber is immers een van de eerste werken waarin de Gentse kunstenaar, naar het voorbeeld van Seurat, de stippeltechniek ging toepassen op het landschap. De kunstenaar stelde dat werk tentoon bij de Brusselse avant-gardekring, les Vingt, in 1891.

De vallei van de Samber bevond zich, zoals de meeste gepointilleerde werken van Van Rysselberghe, in het buitenland, meer bepaald in een privéverzameling in New York. Met die aanwinst is dan ook een belangrijk werk van Van Rysselberghe naar zijn thuisland teruggekeerd.

Het Museum voor Schone Kunsten is bijzonder opgetogen met die aankoop. Het museum bezit verscheidene werken van Théo Van Rysselberghe, waaronder twee topwerken: het vroege Portret van Marguerite Van Mons en het latere De lezing. Tussen die twee ontbrak in de collectie tot nog toe een voorbeeld waarin de kunstenaar de pointillistische stippeltechniek radicaal toepaste.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht