CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Mogelijke gezamenlijke Vlaams-Nederlandse inzending voor Biënnale van Venetië 2013

11/10/2011

Op aanvraag van Vlaams parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) heeft de Vlaamse minister voor Cultuur Joke Schauvliege toegezegd dat zij zal onderzoeken of  een gezamenlijke Vlaams-Nederlandse inzending te realiseren is voor de Biënnale van Venetië in 2013. Dat meldt dagblad De Morgen vandaag. Vlaams-Nederlands Huis deBuren en CVN drongen aan op een dergelijke samenwerking, met name tijdens eenhoorzitting in juni jl. in het Vlaams Parlement over de toekomst van de Vlaams-Nederlandse samenwerking. Een gezamenlijke inzending zou beteken dat een verloren traditie nieuw leven ingeblazen wordt. Vlaanderen en Nederland werkten eerder samen voor de Biënnales van 1993, 1995 en 1997.

De Vlaamse minister voor cultuur zet “de deur op een kier” ten aanzien van dit idee, en zegt open te staan voor de suggesties die zullen voortvloeien uit het advies dat zij de Beoordelingscommissie Beelden Kunsten nu vraagt te geven. Het punt dat voor haar het zwaarst weegt, is dat een eventuele samenwerking leidt tot een versterking van de artistieke inhoud van de inzending. Samenwerking op de praktische gebieden van logistiek en organisatie vindt zij “evident”.

Uit kunstenaarshoek vindt het voorstel in ieder geval steun. In De Morgen licht Vandaele toe: “Onder de kunstenaars in Vlaanderen en Nederland is er alvast belangstelling om opnieuw gezamenlijk deel te nemen aan de Biënnale. Dat kan de culturele samenwerking tussen beide alleen maar ten goede komen. […] Bovendien worden zo ‘de Lage Landen’ als merk in het buitenland sterker op de kaart gezet.” Ook Bart De Baere, directeur van het Leuvens Museum M, is enthousiast: “De kunstscene in Vlaanderen, Nederland en Duitsland wordt internationaal vaak gezien als een samenhangend geheel. Door een schaalvergroting en een gezamenlijk project in Venetië, kunnen we genoeg kritische massa genereren om onze kunstenaars meer zichtbaarheid te geven”, zo vertelt hij aan De Morgen.

Politiek gezien krijgt Vandaele in het parlement steun voor zijn voorstel van coalitiepartij CD&V.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht