CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Minister-president van de Vlaamse Regering Kris Peeters spreekt Van Beuningenlezing uit in Rotterdam

Wereldmuseum te Rotterdam
12/03/2013
Kris Peeters

Minister-president van de Vlaamse Regering de heer Kris Peeters

Op maandag 11 maart 2013 heeft Kris Peeters, minister-president van de Vlaamse regering, de derde D.G. van Beuningenlezing uitgesproken in het Wereldmuseum te RotterdamTijdens deze D.G. Van Beuningenlezing pleitte minister-president Peeters voor een actualisatie van het Rijnlandmodel: een model van de Lage Landen dat de troeven van Vlaanderen en Nederland combineert met het beste van de Duitse en Scandinavische modellen.

Ik ben ervan overtuigd dat we vandaag de kans hebben om een nieuwe en gezamenlijke Gouden Eeuw tot stand te brengen. Want België en Nederland vormen samen vandaag al een internationale grootmacht. We kunnen dit in de toekomst ten volle uitspelen. Maar daarvoor moeten we de juiste keuzes maken. De keuze voor maximaal overleg en samenwerking. De keuze voor een maximalisering van onze complementariteit“, aldus Peeters. In zijn lezing somt hij de vijf speerpunten op voor een optimaal overlegmodel binnen de Lage Landen. In de eerste plaats gericht op de bevordering van economische bloei, gefaciliteerd door overheden die hun huishoudboekjes op orde hebben.

Peeters schetste zijn toehoorders zijn gedroomde toekomst voor de Lage Landen: “In die toekomst zal ook nog steeds plaats zijn voor onze gezamenlijke cultuur, onze gezamenlijke taal en ons gezamenlijk erfgoed. Over de hele wereld zullen Vlaams-Nederlandse cultuurhuizen bestaan, die de Gouden Eeuw ook op cultureel vlak uitdragen. De wereld zal de Deltaregio leren kennen als een streek waar economie, natuur en cultuur hand in hand gaan. Als een regio die geleerd heeft uit het verleden en daar versterkt is uitgekomen. Als een regio die vanuit dat verleden begrepen heeft dat we de globalisering moeten omarmen en de opportuniteiten moeten grijpen“.

Via deze link leest u de volledige D.G. van Beuningenlezing als uitgesproken door de heer Peeters op 11 maart 2013.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht