CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Michiel van de Pol wint tweede Willy Vandersteenprijs

06/12/2011

De Tweede Willy Vandersteenprijs, die op zaterdag 10 december officieel zal worden uitgereikt tijdens het Gala van de Vlaamse strip, orgelpunt van het Strip Turnhout festival,  is gewonnen door de Nederlandse stripauteur Michiel van de Pol voor zijn album ‘Terug naar Johan.’ (2010, uitgeverij Oog & Blik/De Bezige Bij) Daarmee volgt hij de Vlaamse Brecht Evens op, die vorig jaar de onderscheiding wegkaapte met ‘Ergens waar je niet wil zijn’.

In ‘Terug naar Johan’ blikt de auteur terug op zijn vervlogen jeugdjaren en maakt de lezer tegelijk deelgenoot van zijn jeugdvriendschap met Johan. De jury looft de kwetsbare en humoristische manier waarop Van de Pol herkenbare en persoonlijke situaties neerzet : “Met een schijnbaar nonchalante eenvoudige stijl creëert Michiel van de Pol meerdimensionale personages van vlees en bloed.” Daardoor verpersoonlijkt hij, opnieuw volgens de jury,  “een mooie vertegenwoordiger van de sterke aanwezigheid van de autobiografische graphic novel in Vlaanderen en Nederland”.

Michiel van de Pol debuteerde in 1996 met de gagstrip ‘Mol’ in het Sjors en Sjimmie Stripblad. Naar aanleiding van de geboorte van zijn eerste zoon startte hij vervolgens een dagboekstrip die in 2000 gebundeld werd onder de titel ‘De Medicijnman’. Zes jaar later won hij met ‘Cartoondiarree’ de Stripstrijd, een wedstrijd van de krant Het Parool. De strip verscheen twee jaar lang in de krant.

Naast ‘Terug naar Johan’ waren nog twee albums in de race voor de stripprijs. Het album ‘Van Istanbul naar Bagdad’ van de auteurs Hanco Kolk en Arnon Grunberg en de strip ‘Sigmund’ van Peter de Wit waren tot het laatste moment eveneens kanshebber. De jury laat weten deze werken dan ook “ bijzonder te appreciëren.”

De Willy Vandersteenprijs werd in het leven geroepen door Vlaams-Nederlands huis deBuren in Brussel, Stripdagen Haarlem en Strip Turnhout en bekroont het beste oorspronkelijk Nederlandstalige album van de voorbije twee jaar. Er is een geldprijs van 5.000 euro aan verbonden en de laureaat krijgt een tentoonstelling over het winnende album die zowel in Vlaanderen als Nederland te zien zal zijn.

 

Meer info is te vinden op : http://www.stripturnhout.be/

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht