CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Mia Verbeelen: Vertelambassadeur van het Jaar 2015

Mia Verbeelen Foto: Rivierenhof
24/01/2015

Op zaterdag 24 januari 2015 is door Stichting Vertellen in Parnassos in Utrecht bekend gemaakt dat Mia Verbeelen de Vertelambassadeur van het Jaar 2015 geworden is. Mia Verbeelen zal een jaar lang zowel in Nederland als Vlaanderen optreden als ambassadeur van het vertellen.Voor het eerst een Vlaams-Nederlandse verkiezing, en Vlaams-Nederlandser dan met Mia Verbeelen kan het eigenlijk niet! Mia kent zowel de vertelwereld in Nederland als in Vlaanderen goed – ze heeft wortels in beide landen en daarmee een netwerk aan beide kanten van de grens.

Mia Verbeelen woonde van 1976 tot 2006 in Nederland maar is geboren en getogen in Vlaanderen. Sinds haar terugkeer naar Antwerpen is ze onder andere actief als één van de drie professionele vertellers in het Sprookjeshuis van het Rivierenhof. De uitverkiezing van Mia Verbeelen valt in het het 20-jarig bestaan van het culturele verdrag tussen Nederland en Vlaanderen. Dit jaar willen diverse culturele instanties de Vlaams-Nederlandse contacten versterken.

In het juryrapport wordt de verkiezing als volgt gemotiveerd:

Mia is een verhalenverteller waar velen graag naar luisteren – warm, vol humor en met een geheel eigen stijl neemt ze het publiek mee haar verhalen in. Ze wekt emotie en ontroering bij ieder die haar hoort. Ze is een doorwinterd vertelster met een mooie présence. Met grote verbeeldingskracht, een fluwelen stem en rijkdom van taal weet zij elk publiek moeiteloos te bespelen.

Ze kent zowel de vertelwereld in Nederland als in Vlaanderen goed. Ze heeft wortels in beide landen en daarmee een netwerk aan beide kanten van de grens. Zij kan bruggen bouwen en mensen bij elkaar brengen.

Ze heeft in de loop van vele jaren een brede kennis van de vertelkunst opgedaan en deelt die graag met anderen. Ze kent het vak van verschillende kanten: als professioneel verteller, docent en festivalprogrammeur.

Op Taaluniebericht schrijft men: De uitverkiezing van Mia Verbeelen is vooral heel bijzonder omdat in 2015 gevierd wordt dat het culturele verdrag tussen Nederland en Vlaanderen 20 jaar bestaat. De Lage Landen hebben veel raakvlakken: een gedeelde taal, geschiedenis en cultuur. Die zorgen ervoor dat Vlaamse schrijvers, kunstenaars en andere cultuurprofessionals hun weg vinden naar het Nederlandse publiek en andersom. De Vlaamse en Nederlandse verhalenvertellers lopen hierbij voorop door al in de maand januari een Vertelweek en Vertelevent te organiseren met veel onderlinge uitwisseling en kruisbestuiving.

Bron en volledig bericht: Stichting Vertellen

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht