CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Mechelen noemt zich Rik Woutersstad

01/04/2011

Mechelen wil zich in de toekomst meer profileren als geboortestad van kunstenaar Rik Wouters. In juni opent in Lamot een eerste expo over fauvistische schilder, beeldhouwer en tekenaar. Die zomerexpo is de proloog van de grote overzichtstentoonstelling eind september in het Schepenhuis.

De stad Mechelen kreeg immers van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen de hele collectie van Rik Wouters in bruikleen. In totaal gaat het om 26 schilderijen, 19 beelden en 66 tekeningen op papier.

Bovendien verwierf de stad onlangs enkele zelfportretbustes van de kunstenaar die voor het eerst te zien zijn op de tentoonstelling in Lamot. De werken zijn honderd jaar oud en dateren uit de bloeiperiode van de Mechelse kunstenaar. Het gipsen beeld is uiterst zeldzaam omdat het gemaakt is door Wouters zelf, de bronzen afgietsels zijn vervaardigd in een atelier.

Mechelen wil dat de naam Wouters in één adem wordt genoemd met de stad, net zoals Ensor in Oostende. Er komt ook een Rik Wouterswandeling en speciale baniers. “Wouters is de meest getalenteerde schilder die Mechelen ooit heeft voortgebracht”, besluit burgemeester Bart Somers.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht