CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Marijn Sikken winnaar Write Now! 2011

20/06/2011

De 20-jarige Marijn Sikken, winnaar voorronde Utrecht, is met haar korte verhaal ‘Olifanten’ verkozen tot winnaar van Write Now! 2011. De jury roemde de fraaie opbouw van het verhaal dat ‘hartverscheurend is, maar waar ruimte is gemaakt voor humor. Het thema is heel sec en secuur, zonder clichés aangepakt.’ Voor het eerst in de elfjarige geschiedenis van Write Now! is Marijn tevens de winnares van de Dagblad De Pers Publieksprijs.

De vakjury beoordeelde maar liefst 1.150 ingezonden verhalen, gedichten, theaterteksten, reisverhalen en songteksten om daaruit 25 finalisten te selecteren. De finalisten namen deel aan een groots finaleweekend waarin zij een aantal intensieve schrijf- en presentatieworkshops volgden, een bezoek brachten aan theaterfestival De Parade om tot slot de spannende prijsuitreiking af te wachten in De Gouvernsestraat te Rotterdam.

In het juryrapport ontvangt Marijn complimenten over de secure uitwerking van het thema rouwverwerking. Zij wist op zeer knappe wijze alle cliches te vermijden. Marijn nam na de bekendmaking een MacBook in ontvangst en won bovendien een masterclass bij Uitgeverij Augustus, een blog-contract bij Spunk.nl, optredens tijdens Geen Daden Maar Woorden Festival, De Nachten in Antwerpen en Wintertuin in Arnhem of Nijmegen en een publicatie van haar winnende verhaal in Dagblad De Pers.

De finalejury bestond uit voorzitter Delphine Lecompte (won de C. Buddingh’-prijs voor haar poëziedebuut De dieren in mij), Erik Brus (eindredacteur literair tijdschrift Passionate Magazine), Catarina Aimee Dahms (hoofdredacteur jongerenblog Spunk), Dirk Koppes (chef cultuur Dagblad De Pers), Tilly Hermans (uitgever Augustus), Mat Meijs (secretaris BNG Cultuurfonds) en Niña Weijers (winnaar Write Now! 2010).

Write Now! is met 18 voorronden in Nederland en Vlaanderen de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren tussen 15 en 24 jaar van het Nederlands taalgebied. Write Now! wordt steeds vaker opgemerkt door landelijke uitgeverijen. Met de titel op zak worden deuren geopend die anders dicht bleven. De wedstrijd bracht successen aan het licht als Maartje Wortel (met Dit is jouw huis won zij de Anton Wachterprijs 2010), Raoul de Jong (inmiddels auteur van zes boeken bij uitgeverij Augustus en Rothschild & Bach) en Ernest van der Kwast (voor zijn meest recente roman Mama Tandoori won hij de Dioraphte Jongerenliteratuur Publieksprijs.

Write Now! wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Taalunie.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht