CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Marente de Moor wint AKO Literatuurprijs

01/11/2011

De Nederlandse schrijfster en slaviste Marente de Moor (1972) heeft de AKO Literatuurprijs gewonnen met haar roman De Nederlandse maagd (Querido). Dit nieuws werd gisteravond bekend gemaakt door de voorzitter van de jury, Ernst Hirsch Ballin. Hij lichtte de keuze van de jury toe met de volgende woorden: “In het winnende boek worden grenzen opgezocht: wanneer kun je nog een keuze maken, wanneer is die opgelegd? Een subtiele en zinnelijke roman over de littekens die een oorlog achter kan laten, met een zeggingskracht die nu nog relevant is.”

Dat De Moor als winnaar uit de bus kwam, was een verrassing. Kenners hadden ingezet op bekroning van Peter Buwalda’s Bonita Avenue en De Moor vertelde achteraf in het Nederlandse actualiteitenprogramma Nieuwsuur dat zij hoopte “dat het boek van Thomése zou winnen. Dat is een schitterend boek”. De overige genomineerde auteurs waren Arnon Grunberg (Huid en haar), Jeroen Brouwers (Bittere bloemen) en Marja Pruis (Kus me).

Aan de AKO Literatuurprijs is een geldbedrag van vijftigduizend euro verbonden.  Vorig jaar ging de prijs mee naar huis met David Van Reybrouck als bekroning van zijn Congo. Een geschiedenis.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht