CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Marc Tritsmans wint Herman de Coninckprijs 2011

25/01/2011

Marc Tritsmans (51) is met zijn Studie van de schaduw winnaar van de Herman de Coninckprijs 2011 voor de Beste Dichtbundel, zo besliste de vakjury. Daarnaast kaapte hij met “Uitgesproken” (uit de bundel Studie van de schaduw) de publieksprijs voor het beste gedicht weg.

De jury, onder leiding van Elke Brems (KU Leuven), looft in het verslag de dichter die aansluit bij de traditie en daardoor een groot lezerspubliek kan bekoren: “Een huis, een boom, de vlucht van een roofvogel: het zijn de gewone dingen die bij Tritsmans aanleiding geven tot een overweging, een inzicht, een emotie. […] Tritsmans verwoordt het allemaal op een toegankelijke en eenvoudige manier. Zo is deze poëzie voor de lezer ‘bruikbaar’: herkenbaar en toch verrassend, troostend maar niet tranerig.”.

In 1992 debuteerde Marc Tritsmans met De wetten van de zwaartekracht. Centraal in deze en volgende bundels staan de fundamentele levensvragen, die grotendeels onbeantwoord blijven. Herinnering, verlangen en gemis zijn sleutelwoorden in de overwegend zachte, melancholische gedichten. Tritsmans publiceert regelmatig in De GidsHollands MaandbladTirade en de Poëziekrant. In het dagelijkse leven werkt hij als milieuambtenaar.

De Herman de Coninckprijs voor het Beste Debuut is voor de 37-jarige Annemarie Estor met Vuurdoorn me. Estor is Nederlandse, maar woont als sinds 2004 in Antwerpen. Ze werkt als redacteur bij het cultureel-maatschappelijk tijdschriftStreven. Haar bundel Vuurdoorn me smaakt volgens de jury naar meer: “Het is goed toeven in de poëzie van Annemarie Estor: je bent er meestal met twee en de koude werkelijkheid is veraf. Een speels en verrassend debuut, dat verwachtingen schept.”.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht