CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Luisterboeken in Nederland populairder dan in Vlaanderen

05/10/2011

Terwijl het luisterboek in omringende landen aan terrein wint, wil de Vlaming er niet echt aan. Door de slechte verkoopresultaten wordt er in Vlaanderen bovendien nog maar weinig geïnvesteerd in nieuwe luisterboekproducties. Dagblad De Standaardzocht uit wat hiervan de achterliggende oorzaak is.

Grootste producent van luisterboeken in Vlaanderen is Het Geluidshuis. “Weinig. Een paar tientallen. Niet eens honderd” exemplaren worden gemiddeld verkocht van een luisterboektitel, zo citeert De Standaard de woordvoerster van Het Geluidshuis Cecile De Vos. Volgens Geert Joris van Boek.be, de belangrijkste Vlaamse groothandel voor boeken, ligt de oorzaak van de lage populariteit en verkoopcijfers aan het feit dat Nederlandse producten een dominante marktpositie innemen. Hij vertelt aan De Standaard: “De markt wordt gedomineerd door Nederland en Vlamingen luisteren niet graag naar die tongval. [Bovendien is de markt] klein. Luisterboeken zijn dure producties en dus is het risico te groot om te experimenteren. Ook ons grondgebied is klein. In Amerika zijn mensen vaak uren onderweg, waardoor het interessant is om een luisterboek te kopen.”

Producent Het Geluidshuis beraadt zich momenteel op zijn strategie om toch ook in de toekomst luisterboeken te kunnen blijven uitbrengen.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht