CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Luisterboek met ouderwetse wiegeliedjes uit Vlaanderen en Nederland

07/11/2011

Deze week presenteren Bas Bogaerts en Eva Schampaert hun luisterboek Slaap nu, Ninette. Slaapliedjes van bij ons met een verzameling van 46 authentieke slaapliedjes op de Boekenbeurs te Antwerpen. Met dit initiatief willen de makers de slaapliedjes redden van de vergetelheid, en bovendien kinderen weer in aanraking laten komen met dit erfgoed.

Het luisterboek bevat een klassieker als Slaap kindje, slaap; een liedje dat volgens de makers “iedereen nog wel kent”. Zij kozen daarom ook voor vandaag de dag minder bekende liedjes zoals   Wie zal er ons kindeke douwen?Ga maar lekker slapen, Sliepe, sliepe en Goedenavond Speelman. Bogaerts en Schampaert vroegen bekende artiesten om van de liedjes een nieuwe uitvoering op te nemen; onder meer Gabriel Rios en Zap Mama gingen op deze uitnodiging in. Een aantal van hen brengt op 11 november om 14.00 uur zijn of haar versie ten gehore op de Boekenbeurs te Antwerpen.

De waarde van de oude wiegeliedjes ligt voor Bogaerts en Schampaert vooral in het feit dat zij in hun ogen een tegenwicht bieden aan het hedendaagse entertainment voor kleine kinderen, zo tekent Het Nieuwsblad op in een kort interview (dd. 4-11-2011): “Eva en ik vinden vooral dat er vandaag de dag zoveel vreselijke dingen bestaan voor kinderen. Zoveel plastic, zoveel lelijkheid. Terwijl slaapliedjes zo klein, eenvoudig en mooi zijn.” Dit wordt beaamd door pedagoge Marijke Bisschop in hetzelfde artikel in Het Nieuwsblad: ‘[Kinderliedjes vandaag de dag, CVN] zijn te zenuwachtig, te opgejaagd. De traditionele slaapliedjes – het ritme, de woorden, de melodie – zijn daarentegen speciaal gemaakt om kinderen te kalmeren. En dat kunnen ze toch wel gebruiken, lijkt me, na een hele dag vol indrukken en rennen van hot naar her.”

Slaap nu, Ninette. Slaapliedjes van bij ons verschijnt bij Uitgeverij Lannoo. Meer informatie over het luisterboek is te vinden op www.slaapkindjeslaap.be

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht