CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Luc Tuymans. Retrospective

14/03/2011

Voor het eerst vindt in eigen land een grote retrospectieve plaats rond de internationaal gereputeerde Belgische kunstenaar Luc Tuymans. Na vier Amerikaanse steden is Brussel de eerste en enige Europese stad waar de tentoonstelling, een coproductie van het San Francisco Museum of Modern Art en het Wexner Center for the Arts, te zien is.

In hun selectie legden de curatoren Madeleine Grynsztejn en Helen Molesworth de nadruk op reeksen die Tuymans als een samenhangend geheel opvatte en uitwerkte. Ze werden speciaal voor de tentoonstelling weer samengesteld uit voornamelijk privécollecties van over de hele wereld.

Het geheel omvat 75 werken en biedt een chronologisch overzicht van dertig jaar scheppende arbeid. Via onderwerpen als de Tweede Wereldoorlog, het (post)- kolonialisme en 9/11 komen thema’s aan bod als macht en geweld, geschiedenis en nationalisme, waarneming en controle. Tuymans problematiseert de onmiddellijkheid van het alomtegenwoordige, consumeerbare beeld. Daarbij is een hoofdrol weggelegd voor zijn gedempt kleurenpalet en zijn unieke, bedrieglijk onbewogen maar betekeniszwangere stijl.

Voor het eerst zijn ook de super 8, super 16 en 35 mm-filmpjes te zien die Tuymans in het begin van zijn carrière draaide en die tot op vandaag, naast foto’s en beelden uit de populaire cultuur, zijn werkwijze bevruchten.

De tentoonstelling Luc Tuymans. Retrospective is nog te zien tot zondag 8 mei 2011, en dat in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Meer info op www.bozar.be.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht