CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Lokaal01 Breda sluit in 2013 zijn deuren

01/12/2012

In de loop van 2013 stopt Lokaal01 Breda met zijn activiteiten, als gevolg van stopzetting van subsidie waardoor voortzetting van de activiteiten “niet langer realistisch is”. Zo valt te lezen in het persbericht dat Lokaal01 uitstuurde. Lokaal01 was tot nu toe een Vlaams-Nederlandse ruimte voor actuele kunst, met een locatie in Antwerpen en Breda. Alleen de locatie in Antwerpen zal vanaf 2013 blijven bestaan.

Lokaal01 Breda startte in 1981, toen een aantal Bredase kunstenaars een broedplek oprichtten voor jonge beeldende en geluidskunstenaars. Sinds 2003 coördineert Frederik Vergaert er de activiteiten. Aanvankelijk presenteerde Lokaal01 Breda losse projecten, om na verloop van tijd met jaarthema’s en innovatieve tentoonstellingsconcepten te werken.  In 1993 opende de tweede locatie in Antwerpen, die “de komende vier jaar zeker [blijft] bestaan”.

In het persbericht loopt Lokaal01 vooruit op een voortzetting van het concept vanaf 2013 “in navolging van de filosofie waarvoor zij jarenlang gestreden heeft”. De organisatie “benadrukt het belang van onderzoek in relatie tot presentatie en de hedendaagse kunstenaarspraktijk en wil nog mee nadenken om voor deze methode in Breda een plaats te garanderen”.

Tot 23 december kunt u Lokaal01 Breda nog bezoeken voor de laatste reguliere tentoonstelling met werk van de Belgische kunstenaar-ontwerpen Koen Deprez, getiteld ‘De onbestemde reis’. Daarop volgt een overzichtstentoonstelling van de hoogtepunten die het in de afgelopen 33 jaar gebracht heeft, waarover binnenkort meer informatie volgt op de website van Lokaal01.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht