CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Lofprijs der Nederlandse Taal 2010 voor Martine Tanghe

09/02/2011

Martine Tanghe, vast gezicht van het Belgische VRT Journaal, is door de Stichting Nederlands in het zonnetje gezet met de Lofprijs der Nederlandse Taal 2010.

Tanghe ontvangt de prijs vanwege haar expliciete afkeuring van het gebruik van Engelse termen als naam voor een initiatief van de Vlaamse overheid: Flanders Synergy, een promotieprogramma voor innovaties op het vlak van arbeidsorganisatie in Vlaamse bedrijven. Tanghe liet haar afkeuring tijdens een nieuwsuitzending blijken. De Stichting Nederlands ziet haar daardoor als bondgenoot in de strijd tegen de ‘vervuiling’ van het Nederlands met woorden uit vreemde talen.

Tegelijk met de Lofprijs is ook de Sofprijs der Nederlandse Taal 2010 toegekend, als trofee voor afkeurenswaardig gebruik van de Nederlandse taal. Deze gaat naar winkelketen HEMA die  “niet de moeite neemt verschillende van zijn cosmeticaproducten te voorzien van een deugdelijk Nederlands opschrift”, aldus de toelichting van de Stichting Nederlands.

Van de beide prijzen wordt de winnaar vastgesteld door leden van de schrijfgroep van de Stichting Nederlands. Zij kiezen maandelijks en uiteindelijk jaarlijks voor “de meest lovenswaardige respectievelijk meest laakbare bejegening van de Nederlandse taal”.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht