CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Libris Literatuurprijs voor ´Tonio´ van A.F.Th. van der Heijden

08/05/2012

A.F.Th. van der Heijdens requiemroman Tonio, geschreven ter nagedachtenis aan zijn door een noodlottig verkeersongeval overleden zoon, is bekroond met de Libris Literatuurprijs. De jury maakte dit nieuws maandagavond 7 mei bekend en is vol lof over het boek dat ‘de auteur A.F.Th. van der Heijden niet had willen schrijven’.

‘Alle registers die bij dood en rouw horen worden op superieure wijze bespeeld: van aankondiging en verzoening tot ontkenning; van woede en verzet tot aanvaarding. In het slotkoor van deze symfonie van de dood klinkt zelfs hoop, hoe genadeloos dat in het licht van de voorafgaande gebeurtenissen ook lijkt’, zo staat te lezen in het rapport van de jury, die werd voorgezeten door de president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen Robbert Dijkgraaf. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van vijftigduizend euro.

NRC Boeken publiceerde op de avond van de bekendmaking van Tonio als winnend boek een uitgebreide beschouwing op de reacties van zowel de auteur als het publiek. U vindt dit online artikel via deze link.

Naast Tonio waren dit jaar nog vijf andere boeken genomineerd. De Nederlandse titels waren Bittere bloemen van Jeroen Brouwers, Naar de overkant van de nacht van Jan van Mersbergen en Het bloed in onze aderen van Miquel Bulnes. De Vlaamse titels waren Ik, Hollywood van Jan Van Loy en Gelukkig zijn we machteloos van Ivo Victoria.

De Libris Literatuurprijs is een jaarlijkse prijs die uitgeloofd wordt aan de auteur van het beste Nederlandstalige literaire fictieboek uit het jaar ervoor. De afgelopen drie jaar werd de prijs in de wacht gesleept door een Vlaamse auteur, met in 2011 Yves Petry als winnaar met zijn roman De maagd Marino.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht